„Duangu chleba nemusíme používat jen při duangu dietě. Začal jsem ho začal doporučovat i pacientům. Musím říct, že ohlasy jsou pozitivní a účinky rovněž. Proto Duangu chleba použijte při zácpě, u divertikulózy, u dyslipidémie, zvýšeném cholesterolu, osteoporóze, obezitě, diabetu a také jako náhradu pečiva a pšenice.
A jak Duangu chleba upéct?
Ingredience:
- 230 gramů slunečnicových semínek
- 2 vejce
- 30 gramů chia namočit do 0,6 dcl vody
- 60 gramů zlatých lněných semínek
- 2 lžičky kypřicího prášku (dávám vinný kámen – poznámka ZŽ)
- 25 gramů psyllia
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžička soli a voda
Postup přípravy:
Chia semínka namočte ve vodě na pět minut, slunečnicová a lněná semínka s psylliem namelte v kuchyňském mixéru. Do namletých semínek přidejte všechny další ingredience a postupně vodu, dokud nevznikne konzistence podobná těstu. Těsto přeložte do formy na pečení „srnčí hřbet“, vystlanou papírem na pečení. Pečte v troubě na 180 stupňů (manželka peče asi 40 minut v naší elektrické troubě), testujte špejlí. Po upečení nechte vychladnout a odpařit.
Přeji pevné zdraví a dobrou chuť!!!“
Zdroje:
- vlastní poznatky
- přednáška MUDr. Jozefa Luckého s názvem Tři smrtonoši a strava bez zrní
Článek jsem převzala z facebookové stránky terapeuta TCM Milana Peterky a fotku duangu chleba ze stránky o duangu stravování, kde najdete rovněž podrobné indikace k tomuto způsobu stravování.
Foto: Wendy Přistoupilová