Sambar je indická snídaňová omáčka, kterou jsme jedli nejen během našich toulek v Indii, ale také při mém kurzu indického vaření (ostatně toto jídlo dělávám právě i doma). Přestože se jedná o jihoindickou specialitu, receptů na ni najdete mnoho napříč celého subkontinentu. Podle WHO je sambar s idli (nebo u nás rýží) nejzdravějším ranním jídlem na světě, je velice chutný a tvoří variantu k ranním slaným kaším, jež jsou vhodné pro lidi s oslabenými ledvinami.
Suroviny:
- čerstvý (nebo naložený/mražený) (bio) hrášek
- (bio) mrkev nakrájená na kolečka
- (bio) lilek nakrájený na kostičky
- nasekaný stroužek česneku
- 1 nasekaná cibule
- může být okra
- 1 lžíce nasucho opraženého chana dalu *
- 200 g toor dalu *
- trochu mletého pepře
- 2 lžíce kokosové dřeně (i sušené)
- 1 lžíce koriandrových semen
- 1 lžíce pískavice (řeckého sena) *
- sušené chilli (dle chuti)
- tamarindová pasta *
- olej/ghí
- špetku asafoetidy *
- 1 lžíce černých hořčičných semínek
- 10 kari lístků *
- 1/2 lžíce mleté kurkumy
Postup:
Toor dal necháme aspoň 2 hodiny máčet. Pak dáme vařit, než bude měkký. Mezitím dáme do malé pánvičky nasucho opražit koriandr, pepř, řecké seno, kokos, chana dal a čili. Neustále mícháme, dokud není kokos lehce hnědý. Pak celou směs rozdrtíme v kávomlýnku nebo v hmoždíři najemno. Do jiné pánve do vody dáme vařit zeleninu – mrkev, hrášek, cibuli, lilek atd. Necháme na ohni tak dlouho, dokud není zelenina skoro hotová. Přidáme uvařený toor dal, koření, kari lístky a ostatní koření a lžičku tamarindové pasty, osolíme a necháme ještě asi 30 minut jemně bublat. Kdo má rád hořčičná semínka, nechá je na pánvi s trochou oleje popraskat a přidá je ke směsi. Podáváme s rýží nebo idli knedlíčky. Na ty najdete recept zde.
* Všechny suroviny prodává LittleIndia.