Norské vafle je recept, který loudí snad každý, kdo tuto dobrotu ochutná. Jedná se o původní recept z Norska, domoviny vaflí, konkrétně od jisté paní Vigdis Svoboda. A protože můj tatínek v Norsku žil dohromady nějakých deset let, v pauzách, kdy pobýval doma v Česku, nám vozil podobné zajímavé kulinářské tipy. Recept jsem si upravila tak, aby byl o cosi zdravější – přesto počítejte s tím, že to opravdu není redukční jídlo…
Suroviny:
- 2 vejce
- 1 hrníček cukru (dávám třtinového bio)
- 2 hrníčky mouky (dávám celozrnnou špaldovou bio)
- vanilkový cukr (dávám bio, vše z DM Drogerie Markt)
- 250 g kefíru nebo zakysané smetany, případně sladké smetany (ale popravdě něco nakyslého je v těstu chutnější – s běžnou smetanou je to moc sladké bez onoho kyselkavého „šmrncu“)
- vinný kámen (bio, také z DM; možná ale kypřicí prášek nebo lépe jedlou sodu)
- 125 g másla (čtvrtku)
Postup:
Našlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Až směs zhoustne a zesvětlá, přidejte kefír/kysanou smetanu/smetanu, mouku a v ní rozmíchaný vinný kámen. Řádně promícháme a na závěr pomalu zamícháme rozpuštěné máslo, jehož část si necháme na vymazávání vaflovače. Těsto necháme přibližně 15 minut odležet a potom po dávkách necháváme upéct ve vaflovači.