Salát z medvědího česneku a další jídla z této jarní rostlinky lze dělat jen po velmi krátkou dobu na jaře. Objevuje se jako jedna z prvních vzrostlých rostlinek v přírodě zároveň s bledulkami a prvosenkami. Nemůžete jej zaměnit s ničím, stačí promnout rostlinu v prstech a česnekový odér vám prozradí, že jste našli správně…
Česnek medvědí (Allium ursinum) můžete přidávat do všech možných salátů a jídel, pojďme si uvést aspoň některé tipy:
- samostatný česnek medvědí bez dalších ingrediencí propláchněte, nakrájejte na malé kousky, zalijte kefírem, lehce osolte a opepřete a jezte jako samostatný salát třeba k pečivu nebo hlavnímu jídlu.
- udělejte z něj špenát! Kopřivovou variantu najdete zde.
- udělejte z něj hvězdu své velikonoční hlavičky!
Schovejte si jej na zimu…
Lístky neproplachujte, jen nasucho očistěte – většinou to ale není třeba. Najemno nakrájejte a skleněné nádoby (zavařovačky) skládejte po vrstvách, které prosolíte. Poslední vrstvou je sůl. Dobře zavíčkujte a ukládejte v chladu. Vydrží celou sezonu jako koření/zelená součást polévek, sekaných atd.
Pozor! Medvědí česnek stejně jako klasický česnek by neměli konzumovat lidé s prokázanými nemocemi jater a krve!