„Bujon“ z medvědího česneku je jedna z možností, jak konzervovat medvědí česnek, který je na jaře tak skvělý, tak výborně chutná, ale tak krátkou dobu se dá sbírat! Proto je fajn si jej nějak uchovat: někdo vyrábí pesto, jiný různé dipy, občas se různí lidé pokusí jej zmrazit (moc nefunguje). Já dělám „bujon“.
Suroviny:
- medvědí česnek (klidně i s poupaty nebo květy!)
- sůl (používám nečištěnou, nejodizovanou, nefluorizovanou mořskou z Farmy domů smíchanou s himálajskou)
Postup:
Česnek posbíráme v době, kdy je suchý, a neoplachujeme (běžná voda by způsobila plíseň). Nahrubo nasekáme. Na střídačku klademe do čisté zavírací sklenice vrstvu medvědího česneku a soli, vrstvy pravidelně střídáme. Sklenici uzavřeme a uchováváme v lednici.
Použití:
- do polévek namísto kořenicích směsí a namísto bujonu (chuť bude ostrá díky medvědímu česneku a slaná díky soli)
- do pomazánek, kde chceme mít chuť česneku
- do omáček (typu špenát)
- do různých eintopfů se zeleninou
Účinky dle dietetiky čínské medicíny:
- chuť ostrá
- tropismus k játrům a žlučníku, k ledvinám
- doporučuje se konzumovat na jaře hned, jak vykoukne ze země (pozor na záměnu s jinými bylinami, které v tu dobu raší!)
- „ošetřuje“ játra, uvolňuje jejich stagnace, díky obsahu soli posiluje ledviny (v přiměřeném množství)
- procházka po lese spojená se sběrem medvědího česneku taktéž uvolňuje játra, takže dvojí efekt!