Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Protože často jezdím mezi obcemi po starých „alejích“, vídám vždy v době sklizně a podzimu spoustu popadaného ovoce, kterého si nikdo nevšímá a nikdo ho nesbírá. A protože zároveň učím na naší škole na různých oborech foraging, rozhodla jsem se jít příkladem ostatním i sobě a začít toto ovoce zpracovávat. Jako první přišly na řadu hrušky, které jsou velmi zdravotně prospěšné a taky drahé, pokud si je chceme koupit v dostatečné kvalitě. Výsledkem pár minut sběru a jednoho koše byl níže uvedený fantastický hruškový koláč a k tomu sedm velkých zavařenin hruškového kompotu.

Hrušky nasbírané kolem cest, kde nejezdí moc aut, které tvořily dříve ovocné aleje a kde najdete hromadu kvalitního divokého ovoce.

Suroviny:

  • podle toho, kolik chcete mít v koláči hrušek, okrájejte a jadřinců zbavte několik hezkých kousků. Nakrájejte je na měsíčky
  • 1 šálek cukru (u nás bio třtinový)
  • 3 lžíce bio citronové šťávy
  • 1 lžíce nastrouhané bio citronové kůry
  • 1/3 šálku čerstvého „povoleného“ másla
  • 1/2 šálku bio hladké mouky (případně dejte půlku hladké a půlku krupičky)
  • listové těsto (vřele ale doporučuji udělat si vlastní nekynuté máslové těsto)
  • pro ty, kdo trpí zimomřivostí a nemají v těle příliš mnoho horka, je vhodné i zahřívající koření, například:
    • namletá skořice
    • namletý muškátový oříšek

Postup:

Těsto vmáčkneme do formy například tak, jak vidíte na obrázku výše. Formu jsem jen lehce vymazala máslem a nevysypávala, protože těsto je plné másla a nehrozí, že by se připálilo.

Na těsto vyskládejte hrušky.

Na hrušky jsem ještě dala strouhanou kůru z jednoho bio citronu (z dalšího pak přijde kůra do posypky).

Nahoru přijde udělaná posypka: smícháme mouku, cukr, máslo, citronovou kůru a případně zahřívající koření (já je nedala) a dáme péct do trouby, dokud není těsto upečené, hrušky měkké a posypka do hněda.

Necháme aspoň dvě hodiny vychladnout, jinak by se koláč špatně krájel.

Koláč před tím, než šel do trouby.