Zkuste mrknout na studium tradiční čínské medicíny v naší úžasné Shanti Academy!

Tohle máslové těsto bez droždí a bez prášku do pečiva se hodí především na sladké koláče typu „crumble“. Po upečení je těsto krásně rozpadavé. Je samozřejmě výživné, protože obsahuje hodně másla, ale aspoň není kynuté a neobsahuje ani prášek do pečiva.

Tohle srdíčko se „vymodelovalo“ skoro samo :-).

Suroviny:

  • 2,5 šálku hladké bio mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 šálek velmi studeného másla (spolu s vodou, vizte níže dávám na chvíli do mražáku)
  • 4 až 8 polévkových lžic velmi studené vody
Z těsta můžete dělat různé ovocné koláče, zde hruškový.

Postup:

Do robota (nebo lze i ručně, postup je stejný) dáme polovinu mouky se solí a cukrem a necháme párkrát „promíchnout“. Vezmeme z mrazáku podchlazené máslo a rychle nasekáme na menší kousky. Vhodíme k mouce a necháme tak dlouho hnětat (ale zas ne moc dlouho), až nebude v míse žádná volná mouka (kousky mohou stále být). Přisypeme zbytek mouky. Počkáme, až opět robot zpracuje těsto bez volné mouky (kousky stále mohou být) a rychle vlijeme 4 polévkové lžíce vody (většinou to stačí a zbytek vody nebudeme potřebovat). Jakmile robot vše zpracuje, rychle těsto vyklopíme na pracovní plochu a prohněteme rukama do výsledné podoby.

Pokud je těsto moc mazlavé, zabalíme do folie a na nějakou dobu dáme do lednice. Pak zpracováváme jako běžné těsto.

Z tohoto těsta je výborný třeba hruškový koláč.